Dato: 13. november 2023

Har du styr på dine vinterhjul?

Din guide til vinterdæk og hjulskifte

Har du ikke helt styr på dæk- eller hjulskifte? Så læs med her. I denne artikel vil vi give dig alle de nødvendige oplysninger omkring emnerne. Vi kommer omkring, hvornår du skal skifte til vinterdæk eller sommerdæk, hvordan du gør det, og hvordan du opbevarer hjulene.

Til at starte med skal klargøre forskellen mellem et dæk og et hjul. Der kan være en vis forvirring mellem, hvad folk kalder det og hvad mekanikere siger. Vi taler ofte om dækskifte, når vi skifter fra sommerdæk til vinterdæk, mens mekanikere på værkstederne nok nærmere kalder det et hjulskifte. Hvad er så forskellen?
Dækket er den sorte gummi, der ruller på vejen, mens hjulet er en samlet betegnelse for både dækket og fælgen, som dækket sidder på. Når du skifter fra sommerdæk til vinterdæk og omvendt, skifter du ofte hele hjulet. Dette betyder i praksis, at du udfører et hjulskifte to gange om året.

 

Hvornår skal du skifte til vinterdæk?

En god tommelfingerregel er at skifte til vinterdæk, når temperaturen er under 7 grader. Dette er også anbefalingen fra Rådet for Større Dæksikkerhed. Det er en god idé ikke at vente for længe, da mange mennesker skifter dæk samtidig, hvilket skaber pres på værkstederne, især når den første nattefrost rammer.
Men det betyder ikke, at det er en fordel at skifte til vinterdæk alt for tidligt. Vinterdæk slides hurtigere end sommerdæk, da gummiet er blødere, og det koster også lidt mere i brændstof at køre rundt på dem. Det er dog bedre at skifte for tidligt end for sent.
Det er en god idé at kontakte dit værksted og booke tid til dækskifte, inden termometeret når under 7 grader. Du kan risikere, at der ikke er ledige tider til dækskifte, hvis du venter for længe.

 

Hvorfor skal du skifte til vinterdæk? 

Hovedårsagen er, at bremselængden på glatte veje er markant kortere med vinterdæk sammenlignet med sommerdæk. FDM har lavet en undersøgelse, der viser, at to identiske biler med en hastighed på cirka 50 km/t har betydelig forskellig bremselængde på glat underlag. En bil med vinterdæk har en bremselængde på cirka 28 meter, mens en bil med sommerdæk har en bremselængde på over 70 meter. Derfor er det en god idé at skifte til vinterdæk i tide, før frostgraderne rammer.

 

Hvornår skal dine dæk skiftes? 

De fleste skifter dæk to gange om året, når de skifter mellem sommer- og vinterdæk. Selvom du kun kører et halvt år på dine dæk ad gangen, bliver de slidte over tid og skal udskiftes regelmæssigt.


Dækmønsteret skal være mindst 1,6 mm, ellers er dine dæk ulovlige og skal udskiftes. Det anbefales at skifte dæk, når mønsterdybden når 3 mm.
Frekvensen af dækskift afhænger af kørselsbehov, bilens vægt og ydelse samt din kørestil. Hvis du laver mange accelerationer eller kører hurtigt i sving, slides dine dæk hurtigere end ved forsigtig kørsel.


Dæk på tunge biler slides hurtigere, især hvis bilen har en kraftig motor med højt drejningsmoment. Dæk på elbiler slides op til 30% hurtigere end på biler med brændstofmotor, da elbiler er tunge og har en motor, der giver hurtige accelerationer og øger dækslidaget.

 

Opbevaring af dæk

Når det kommer til opbevaring af dæk, har du generelt to muligheder:

  • Opbevaring derhjemme
  • Opbevaring på et dækhotel

Hvis du ikke har plads til at opbevare dine dæk derhjemme, kan du vælge at opbevare dem på et dækhotel. En fordel ved dækhoteller er, at de også kan håndtere af- og påmontering af dækkene, så du slipper for besværet. Der er mange udbydere af dækhoteller, så det kan være en god idé at undersøge markedet for at finde den bedste løsning.

 

Sådan opbevarer du dine dæk derhjemme

Hvis du gerne vil spare penge, kan du opbevare dine dæk hjemme, men det kræver en del plads. Dækkene bør opbevares i et tørt, mørkt og relativt køligt rum. Det er ikke en god idé at opbevare dem i et haveskur, da det kan blive meget varmt om sommeren.
Der er forskellige måder at opbevare dine dæk på, både hængende eller stående, f.eks. ved hjælp af et dækstativ.

Inden du sender dine dæk til opbevaring, hvad enten det er derhjemme eller på et dækhotel, skal du grundigt tjekke dine dæk. Kontroller mønsterdybden, og hvis den er tilstrækkelig, ved du, at dækkene er klar til endnu en sæson. Ifølge loven skal mønsterdybden være mindst 1,6 mm, men det anbefales at skifte dækkene, når mønsterdybden når 3 mm.
Hvis dine dæk er ved at være nedslidte, har du en hel sæson til at finde nye, så du undgår tidspres, når det er tid til næste dækskifte.

Få en vurdering

Vurdér, opret annonce og sælg. helt bekymringsfrit.